• Pomoc prírode sa vždy vyplatí
          • Pomoc prírode sa vždy vyplatí

          • Naša škola sa pravidelne zapája do zberu druhotných surovín. Radi by sme sa poďakovali všetkým zapojeným triedam za ich pozitívny prístup k školským ekoaktivitám, tentokrát v zbere papiera a starých mobilných telefónov.

            Svojim prístupom dávate najavo, že budúcnosť našej planéty nám nie je ľahostajná. Osobitne by sme chceli vyzdvihnúť to, že do zberov bol zapojený veľký počet žiakov 1. aj 2. stupňa.

            V zbere papiera sa nám podarilo vyzbierať 9 288,8 kg, čo po prerátaní znamená záchranu 74 stromov, ktoré môžu aj naďalej vyrábať životne dôležitý kyslík.

            Najviac odovzdaného papiera a to 897 kg priniesla 6.B trieda, pri zapojení 91% žiakov, triedu posunul k víťazstvu Lukáš Hudák, ktorý doniesol 374 kg. Šiestakom srdečne blahoželáme a posielame sladkú odmenu v podobe chutnej torty.

            V zbere starých mobilných telefónov sme naplnili 3 boxy, v celkovom počte 431 mobilov. Aktívnych zberačov mobilných telefónov bolo veľa. Nad 20 kusov odovzdali žiaci:  Stephany Kováčiková, Ema Madejová, Miroslav Lisoň. 90 kusov priniesla Petra Kubíková, čím sa stala v rámci školy víťazkou.

            Počkáme na uzavretie celoslovenskej súťaže ORANGE, v ktorej pevne veríme, že získame ešte nejaké ceny.

            Všetkým ešte raz ďakujeme a želáme mnoho pozitívnej energie do ďalších ekologicky a spoločensky prospešných aktivít.

            vedenie školy

          • KOMPARO 9

          • Projekt KOMPARO 9 prebieha na Slovensku už osemnásť rokov. Do tohto dobrovoľného testovania z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry sa 9. novembra 2023 zapojilo 59 našich žiakov 9. ročníka.

            Hlavným cieľom projektu je príprava deviatakov na Testovanie 9. Každý testovaný žiak dostane podrobné informácie o tom, aký je jeho výsledok v porovnaní s tisíckami ďalších žiakov a ktoré učivo si ešte musí zopakovať do 20. marca 2024 - v tento deň sa uskutoční povinné Testovanie 9.

            Pre žiakov je však prínosom aj osobná skúsenosť s formálnou a strategickou stránkou testovania:

            • správne vpísanie výsledku/odpovede do políčok v odpoveďovom hárku,
            • správna oprava výsledku/odpovede, keď sa žiak pomýli alebo sa rozhodne pre iné riešenie úlohy,
            • vypracovanie testu v danom časovom limite,
            • synchronizácia hľadania riešení úloh a zapisovania výsledkov/odpovedí do odpoveďového hárku.

            Už vieme, že niektorí žiaci podali skvelý výkon a niektorí musia intenzívne pracovať na zlepšení svojich vedomostí, no počkáme na oficiálne výsledky, ktoré EXAM testing vždy zverejní približne o mesiac po testovaní. Tento školský rok by to malo byť 7.12.2023.

            PK MAT a PK SJL

        • Piráti krásy
          • Piráti krásy

          • V pondelok 06. 11. 2023 sa v priestoroch Spišského kultúrneho centra          a knižnice konalo oblastné kolo recitačnej súťaže Piráti krásy.            Tohtoročnou témou bola myšlienka F. M. Dostojevského - "Krása spasí svet." Recitovalo sa v dvoch kategóriách, ZŠ a SŠ poézia a próza. Našu školu reprezentovala Krístínka Hanesová z 8.C v poézii a získala 1. miesto. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na diecéznom kole.                Mgr. I. Hovancová

             

          • Halloween na hodinách angličtiny

          • Predprázdninový čas sa na hodinách angličtiny niesol pod rúškom keltského sviatku Halloween, ktorý je pomenovaním pre predvečer významného sviatku Samhain - koniec žatvy a začiatok „tmavej časti roka“.
            Ďakujeme žiakom za skvelé hodiny plné kreativity a tvorivosti, ktoré si zaslúžili našu pochvalu.

            Prikladáme pár fotiek z hodín.  

            PK ANJ                             

        • 16. ročník OSJL
          • 16. ročník OSJL

          • V 2. polovici októbra sa uskutočnil v našej škole už 16. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Písomný test sa realizoval celoštátne online formou 17. 10. 2023. Transformácia textu a ústna časť už prebehla v škole, a to 23. 10. 2023. Výkony súťažiacich, ktorí absolvovali obidve časti (písomnú i ústnu), hodnotila trojčlenná porota.

            Po sčítaní bodov boli výsledky nasledovné:

            1.miesto: M. Babčáková – 9. c,

            2.miesto: L. Pavligová – 9. c,

            3. miesto: L. M. Fajčíková – 9. c,

            4. miesto: A. Troppová – 9. c,

            5. miesto: B. Džadoňová – 8. c.

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za zapojenie sa do súťaže, piatim úspešným blahoželáme a víťazke školského kola OSJL prajeme v okresnom kole veľa šťastia a úspechov!

             

            PK SJL

          • Škultétyho rečňovanky  

          • Petra Kubíková, žiačka 8. ročníka, sa zúčastnila 32. ročníka celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe žiakov základných a študentov stredných škôl v SR „Škultétyho rečňovanky“. Poslaním súťaže je napomáhať a rozvíjať talent a samostatnú tvorivosť mládeže základných a stredných škôl všetkých typov a propagovať veľkokrtíšsky región v celoštátnom meradle. Zameranie súťaže bolo tematicky voľné, neohraničené.

            Súťažilo sa v kategóriách:

            I. kategória mladší žiaci - poézia a próza

            II. kategória starší žiaci - poézia a próza

            III. kategória študenti stredných škôl - poézia a próza    

             

            Literárna tvorba našej žiačky bola ocenená odbornou porotou. Petra Kubíková získala Cenu Slovenského literárneho centra (II. veková kategória poézia).

            Ďakujeme za účasť v celoslovenskej súťaži, autorke blahoželáme a prajeme veľa úspechov v štúdiu i v literárnej tvorbe. 

                                                                                                                                                                                   PK SJL 

        • Zábavno - vzdelávacie podujatie KÚZELNÁ FYZIKA
          • Zábavno - vzdelávacie podujatie KÚZELNÁ FYZIKA

          • 26. a 27. októbra 2023 našu školu navštívil „fyzikálny kúzelník“, pán Mgr. Michal Figura, so svojou Kúzelnou fyzikou 3. Zavítal k nám už tretí raz. Najvďačnejším publikom boli opäť naši najmladší a najmenší, a to žiaci 1. stupňa, ktorí si fyzikálnu šou užívali spontánne a s radosťou, bez predsudkov a zbytočnej kritiky.

            Pásmo experimentov nie je viazané na učebné osnovy základnej školy a má viac – menej zábavný charakter. Samotné štúdium fyziky však zahŕňa precízne vysvetľovanie dejov a javov a nezaobíde sa bez matematického aparátu, ktorý je kostrou tejto krásnej prírodnej vedy.

            PK FYZ

          • Október " Mesiac úcty k starším"

          • Dňa 24.10.2023 zavítali do Zariadenia pre seniorov v Kežmarku žiaci 2.ročníka. Privítala ich pani riaditeľka Mgr. D. Bukovinová, poverená vedením zariadenia. Účinkujúci svojimi básňami, piesňami, scénkou a tancami priblížili seniorom ich mladosť. Vystúpenie začalo recitáciou básne "Ďakujem". Žiaci boli povzbudzovaní veľkým potleskom. Za spoluprácu ďakujeme pani vychovávateľkám zo školského klubu, kde pripravili nádherné darčeky, ktoré žiaci na záver odovzdali seniorom, spolu s jabĺčkami zo školského dvora.

             

            Triedne učiteľky 2. ročníka

          • ​​ŠKD Návšteva výstavy „Vynálezy – Vedecká hračka“

          • Deti zo školského klubu v mesiaci október sa zúčastnili na výstave „Vynálezy – VEDECKÁ HRAČKA“ vo Výstavnej sieni múzea. Prostredníctvom osobného zážitku spoznávali a pochopili niektoré tajomstvá vedy a techniky, optické klamy, vztlakovú, magnetickú silu, prenos svetla. Mali možnosť sa do vôle pohrať s vedeckými hračkami, hlavolamami, ktoré pri hre jednoznačným spôsobom demonštrujú, alebo využívajú konkrétny prírodný alebo technický fenomén. Deti výstava veľmi zaujala.

          • Ochutnávka bylinkových čajov

          • Prváci si  19.10.2023 spríjemnili deň ochutnávkou bylinkových čajov. Triedami sa šírila príjemná vôňa, a veru, bolo čo ochutnávať. Ochutnávali sme šípkový, mätový, šalviový  čaj a čaj z nádchovníka.

            Každá zo štyroch prváckych tried si vybrala jeden  bylinkový čaj, ktorý odprezentovala svojím spolužiakom, prváčikom. Vedomosti o bylinkách si upevňovali počúvaním príbehu, hádaniek a spevom.  Cez ďalšie sprievodné aktivity a pracovný list si zopakovali význam každej bylinky a dôležitosť pitného režimu počas dňa.  Na záver tejto voňavej akcie mohli deti  odhlasovať, ktorý čaj im chutil najviac. Jasným víťazom pre naše deti bol čaj zo šípok.

            Triedne učiteľky prvých ročníkov

          • Po stopách spišských  travertínov.

          • Koncom septembra sa triedy 8.A a 8.C zúčastnili geograficko-dejepisnej exkurzie Po stopách spišských  travertínov. Naša trasa viedla z Kežmarku do Gánoviec, na Sivú bradu, okolo Spišského hradu na Dreveník, do Levoče a späť. Videli sme miesta, kde bol nájdený vzácny výliatok mozgovne neandertálskeho človeka, živé travertínové kopy, kde aj dnes travertín vzniká, štátnu prírodnú rezerváciu Dreveník, ako aj historické centrum Levoče.

            Najviac sa mi páčilo skalné mesto Dreveník. Samotný komplex skalného mesta sa rozdeľuje na dve základné časti – Peklo a Raj. Z najvyššieho miesta – vrcholovej plošiny sme mohli vidieť Hornádsku kotlinu, tunel Branisko, Volovské a Levočské vrchy.

            Na poslednej zastávke v Levoči sme zistili, kde všade a načo sa využíva travertín, o ktorom sme sa celý deň učili. Pri prechádzke mestom sme videli dom Majstra Pavla, radnicu, Kruperov dom a Spišské múzeum. Navštívili sme aj Baziliku sv. Jakuba a videli sme najvyšší drevený oltár na svete vytvorený Majstrom Pavlom z Levoče.

            Tu sa naša exkurzia skončila a my sme sa plní zážitkov a nových vedomostí vrátili domov. Poznávanie priamo na mieste je najlepšou možnosťou ako sa veľa naučiť a fakty si zapamätať.

            Vratko Scherfel 8.C, Filip Lorko 8.A

          • Enviroprogramy pre šiestakov

          • Šiestaci  17.10.2023 navštívili múzeum SMOPaJ v Liptovskom Mikuláši, kde sa zúčastnili troch zaujímavých enviroprogramov – zážitková výučba biológie. Vybrali sme tri zaujímavé programy:

            1. Konzumenty z ríše rastlín – Vedeli ste, že rastliny sa vedia vyživovať aj inak ako fotosyntézou? Poznáme veľa druhov rastlín, ktoré si chýbajúce živiny dopĺňajú napríklad hmyzom – tzv. mäsožravosť. Kde majú biotopy a aké sú ich špecifické vlastnosti sa žiaci dozvedeli pútavou prednáškou.

             2. Klíma nás vníma - Hrozia nám extrémne suchá, povodne či tornáda? Ako rýchlo stúpa hladina svetových morí a oceánov? Na programe sa žiaci naučili, čo je to klimatická zmena, aké zmeny sa dejú a cez zaujímavé aktivity si vyskúšali, ako sami dokážeme prispieť k zmierňovaniu jej dopadov.

            3. Dotyk s jaskyňou – Ako jaskyne vznikajú, aké živočíchy ich využívajú pre svoj život. Aký má jaskyniarstvo zmysel. Zaujímavé boli nádherné zbierky kvapľov, jaskynných útvarov a nerastov z rôznych slovenských jaskýň, ktoré žiakov zaujali. Zážitkom bola možnosť žiakov vojsť do brloha medveďa  a vypočuť si zvuky rôznych živočíchov.

             

            PK BIO

             

          • Európsky deň jazykov

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov dostali naši žiaci nie celkom jednoduché zadanie: premeniť svoju kmeňovú učebňu na jazykovú učebňu tej európskej krajiny, ktorú si vylosovali. Žiaci sa s úlohou vysporiadali rôzne. Deviataci, od ktorých sme očakávali najviac, sa do práce zapojili najmenej. O to viac si ceníme tých žiakov tried nižších ročníkov, ktorí sa zapojili a svojimi prácami ukázali, čo dokážu! Boli sme prekvapení a potešení tým, koľko skvelých nápadov a invencie sme objavili v ich triedach. V každom ročníku hodnotiaca porota napokon vyhlásila víťaznú triedu.

            V piatom ročníku to bola trieda 5.A,

            v šiestom ročníku trieda 6.C,

            v siedmom ročníku trieda 7.C,

            v ôsmom ročníku trieda 8.C, ktorá sa stala zároveň absolútnym víťazom celej akcie.

            Tým najúspešnejším GRATULUJEME a všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za vynaložené úsilie!

            Do poznávania cudzích jazykov sa však zapojili aj naši menší žiaci z 1.stupňa, ktorí pracovali na dopravných prostriedkoch. Prácu malých i veľkých si môžete pozrieť na priložených fotografiách.

            Kabinet ANJ

          • Na Fišerke robíme to, čo učíme a spolu to robíme správne

          • Cieľom medzinárodného programu Zelená škola je prispieť k prevencii a riešeniu problémov životného prostredia a priniesť do škôl reálne zmeny vo fungovaní aj výučbe.

            Našej škole sa darí realizovať tieto zmeny už sedem rokov. Posledné dva sme sa intenzívne venovali pretvoreniu školskej záhrady na priestor zážitkovej výučby a vzdelávania. Vybudovali sme geopark, náučný chodník, ovocný sad aj s novými prírastkami ovocných drevín, kompostovisko, hmyzí hotel i novú eko učebňu. Tým sme zvýšili možnosti učenia sa vonku v školskom areáli.

            Pozorovali sme cestu jabĺčka z nášho ovocného sadu, spoznávali život včiel a dravých vtákov, v zime sme sa starali o vtáčiky, ktoré navštívili nami vytvorené kŕmidlá. Vo vnútorných priestoroch školy sme pestovali izbové rastliny, bylinky a súťažili o najkrajšiu kvetinovú parapetu.

            Tematické vyučovanie, besedy, exkurzie, eko-výlety, rovesnícke vzdelávanie, didaktické hry, čistenie okolia školy i TANAPu boli príležitosťou na získanie nových vedomostí a zručností v starostlivosti o prírodu.

            Za úspešné plnenie programu sme získali certifikát  v prioritnej téme Zeleň a ochrana prírody a vlajku Eko schools na najbližšie 2 roky. Ocenenie sme si prevzali na slávnostnej certifikácii úspešných škôl v Košiciach.

            Je to už náš tretí doklad o tom, že robíme, to čo učíme a spolu to robíme správne.

            Priateľské vzťahy, pozitívna zmena myslenia a správania, zmysluplne využitý čas, nadšenie a optimizmus je to, čo nás spája a posúva vpred.

             

            PaedDr. Zuzana Ferenčáková

            koordinátorka programu

             

          • Zdravé zúbky- Hygiena

          • Žiaci prvého stupňa sa v dňoch 10.10.2023 - 12.10.2023 zúčastnili prvého  teoreticko-praktického školenia pod vedením PhDr. Zuzany Searfinovej, PhD. Žiaci sa zoznamujú s problematikou umývania a čistenia. S dôrazom na hygienu dutiny ústnej - kde diskutujú, čím si čistíme zuby a akú dôležitosť majú jednotlivé pomôcky. Žiak vie rozlíšiť chemické a mechanické čistenie a porovnať si efektivitu. Zároveň sa oboznamujú s pomôckou -zubnou kefkou, vedia pomenovať jednotlivé časti a ako vyzerá správna zubná kefka. Zoznamujú sa aj so správnym držaním zubnej kefky, vedia si porovnať vhodný a nevhodný tlak na ďasná a zuby. Jednou z častí tejto témy je rozšírenie  znalostí v oblasti medzizubnej hygieny - stavba medzizubnej kefky a efektivita dentálnej nite. U žiakov 3. a 4.ročníkov majú možnosť si vyskúšať elektrické zubné kefky - ako oscilačné, tak aj sonické. Unikátne je, že žiaci na ZŠ Dr. Fischera ako jediné na SR pracujú v rámci skupinovej prevencie v 3. a 4. ročníku so single kefkou - jednozväzkovou. Žiaci dostali svoju zubnú kefku označenú menom a motivačné materiály, ktoré hravou formou vypracovali.

            Mgr. Bronislava Vosovičová