• Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 28.11.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku v troch kategóriách - 1A pre žiakov 5.-7. ročníka, 1B pre žiakov 8.-9. ročníka a kategórii 1C určenej pre anglofónnych žiakov.

            Záujem o olympiádu bol veľký. Na školské kolo z triednych kôl postúpilo 18 žiakov. Po namáhavom dni plnom anglických viet, slov a konverzácií si žiaci vysúťažili tieto pozície:

            Kategória 1A

            1.     Melánia Žembová, 7.C

            2.     Liliana Kovaříková, 7.C

            3.     Terézia Tribulová, 7.C

             

            Kategória 1B

            1.     Alexandra Troppová, 9.C

            2.     Petra Kubíková, 8.C

            3.     Tomáš Host, 8.C

             

            Kategória 1C

            1.     Veronika Repčáková

            2.     Alexandra Šofranková

             

            Všetkých súťažiacich by sme chceli veľmi pochváliť a poďakovať sa za účasť.

            Výhercom srdečne blahoželáme a držíme palce na ďalšom kole súťaže v januári 2024.

            PK ANJ

          • Záložka do knihy spája školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne vyhlásili pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2023 pre základné školy a osemročné gymnáziá 14. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy:

            Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov

            Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.

             

            Naša účasť v projekte

            Do projektu Záložka do knihy spája školy sa zapájame pravidelne a za partnera sme dostali Základnú školu Saratovská ulica 85, Levice.

             

            Tento rok sa do vyrábania záložiek zapojili žiaci 4. ročníka, 5. ročníka a 8. ročníka, spolu 160 žiakov z našej školy. Na hodinách výtvarnej výchovy sa žiaci snažili využitím rôznych techník vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by potešila žiakov z partnerskej školy. Zapojili fantáziu a zručnosti, aby vytvorili pekné, ale aj úsmevné záložky. V niektorých sa rozhodli použiť aj pár myšlienok alebo veršíkov.

            Hotové záložky sme odoslali žiakom do partnerskej školy.

            Zapojenie do projektu bolo pre nás príjemným spestrením vyučovania. Žiaci mali možnosť prezentovať sa svojou záložkou pred žiakmi v inom kúte našej vlasti. Veríme, že záložky sa žiakom z partnerskej školy páčili. Nás potešili záložky, ktoré nám poslali kamaráti z Levíc.

             

            Ďakujeme všetkým žiakom a pedagógom, ktorí prejavili záujem, zapojili sa do projektu.

          • Dvere telocvične dokorán

          • Každoročne, v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám, otvára naša škola v popoludňajších hodinách dvere všetkých telocviční. Naši žiaci v  tomto týždni  vždy súťažia o najšportovejšiu triedu ročníka vo vybíjanej, futbale, prehadzovanej, basketbale a volejbale. V tomto školskom roku to nebolo inak. Sily boli vyrovnané, dobrá nálada a kolektívne povzbudzovanie ani tentokrát nechýbali.

            Tohtoročné výsledky sú nasledovné a najšportovejšie triedy sú:

            5.ročník:

            1. miesto 5.B

            2. miesto 5.C

            3. miesto 5.A

             

            6.ročník:

            1. miesto 6.A

            2. miesto 6.B

            3. miesto 6.C

             

            7. ročník:

            1. miesto 7.C

            2. miesto 7.A

            3. miesto 7.B

             

            8. ročník:

            1. miesto 8.C

            2. miesto 8.A

            3. miesto 8. B

             

            9. ročník:

            1. miesto 9.C

            2. miesto 9.B

            3. miesto 9.A

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme.

             

             

             

             

          • Spolupráca ZŠ s MŠ Sníček

          • V novembrové pondelkové ráno, dňa 13.11.2023, žiaci I.A privítali vo svojej triede deti a pani učiteľky z materskej školy Sníček, ktoré zasadli do lavíc a učili sa spolu s nami. Budúci prváčikovia tak mali možnosť vidieť a obdivovať, aké pokroky urobili žiaci prvého ročníka za prvé dva mesiace v škole. Vyučovacie dopoludnie bolo v réžii prvákov, kedy ukázali svoje schopnosti, zručnosti a vedomosti cez známu rozprávku – Tri medvede. Veľkou pomocníčkou na presun do rozprávkového prostredia bola interaktívna tabuľa. Predškoláci mali príležitosť prežívať radosť z riešenia rôznorodých úloh. Pracovný list so zadaniami, ako zoradiť medvede podľa veľkosti a vyfarbiť podľa pokynov, zvládli hravo. Odmenou za aktívne dopoludnie bola pamätná medaila vyrobená šikovnými rukami prvákov. Budúci školáci zistili, že učenie nemusí byť iba drina, ale aj výborná zábava.

            Cieľ spolupráce ZŠ a MŠ zameraný na prehlbovanie vzťahov,  rozvíjanie charakterových vlastností detí a vytváranie podmienok pre plynulý nestresujúci prechod detí MŠ do 1. ročníka základnej školy bol splnený.

            Týmto stretnutím však naša spolupráca nekončí, naopak, práve sa začala. Môžeme sa tešiť spoločne ešte na tieto aktivity:

            • „zimná fantázia“  - stavanie snehuliakov na školskom dvore našej ZŠ,
            • „tvorivé dielničky“ – návšteva prvákov v MŠ,
            • „pohybové aktivity“.

                                                                                                          Triedna učiteľka 1.A

          • ,,Piráti krásy"

          • ,,Piráti krásy" je názov recitačnej súťaže organizovanej DKÚ spišskej diecézy.                                      Pirátmi krásy sa nazvala skupina horlivých kňazov,spisovateľov slovenskej katolíckej moderny 20.stor., ktorí vo svojej tvorbe poukazovali na krásu Boha, stvorenia i krásu ľudskej duše , pravdu a lásku.      Boli to P.Ušák Oliva, J.Silan a M.Šprinc.                                                                                                          15.11.2023 sa v priestoroch kňazského seminára uskutočnilo diecézne kolo tejto súťaže, na ktorom sa stretli víťazi oblastných kôl Oravy, Liptova a Spiša.                                                                                            Našu školu reprezentovala K. Hanesová z 8.C a získala 3. miesto.                                                        Srdečne blahoželáme a ďakujeme za krásny umelecký výkon. Mgr. Hovancová I.

        • Pomoc prírode sa vždy vyplatí
          • Pomoc prírode sa vždy vyplatí

          • Naša škola sa pravidelne zapája do zberu druhotných surovín. Radi by sme sa poďakovali všetkým zapojeným triedam za ich pozitívny prístup k školským ekoaktivitám, tentokrát v zbere papiera a starých mobilných telefónov.

            Svojim prístupom dávate najavo, že budúcnosť našej planéty nám nie je ľahostajná. Osobitne by sme chceli vyzdvihnúť to, že do zberov bol zapojený veľký počet žiakov 1. aj 2. stupňa.

            V zbere papiera sa nám podarilo vyzbierať 9 288,8 kg, čo po prerátaní znamená záchranu 74 stromov, ktoré môžu aj naďalej vyrábať životne dôležitý kyslík.

            Najviac odovzdaného papiera a to 897 kg priniesla 6.B trieda, pri zapojení 91% žiakov, triedu posunul k víťazstvu Lukáš Hudák, ktorý doniesol 374 kg. Šiestakom srdečne blahoželáme a posielame sladkú odmenu v podobe chutnej torty.

            V zbere starých mobilných telefónov sme naplnili 3 boxy, v celkovom počte 431 mobilov. Aktívnych zberačov mobilných telefónov bolo veľa. Nad 20 kusov odovzdali žiaci:  Stephany Kováčiková, Ema Madejová, Miroslav Lisoň. 90 kusov priniesla Petra Kubíková, čím sa stala v rámci školy víťazkou.

            Počkáme na uzavretie celoslovenskej súťaže ORANGE, v ktorej pevne veríme, že získame ešte nejaké ceny.

            Všetkým ešte raz ďakujeme a želáme mnoho pozitívnej energie do ďalších ekologicky a spoločensky prospešných aktivít.

            vedenie školy

          • KOMPARO 9

          • Projekt KOMPARO 9 prebieha na Slovensku už osemnásť rokov. Do tohto dobrovoľného testovania z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry sa 9. novembra 2023 zapojilo 59 našich žiakov 9. ročníka.

            Hlavným cieľom projektu je príprava deviatakov na Testovanie 9. Každý testovaný žiak dostane podrobné informácie o tom, aký je jeho výsledok v porovnaní s tisíckami ďalších žiakov a ktoré učivo si ešte musí zopakovať do 20. marca 2024 - v tento deň sa uskutoční povinné Testovanie 9.

            Pre žiakov je však prínosom aj osobná skúsenosť s formálnou a strategickou stránkou testovania:

            • správne vpísanie výsledku/odpovede do políčok v odpoveďovom hárku,
            • správna oprava výsledku/odpovede, keď sa žiak pomýli alebo sa rozhodne pre iné riešenie úlohy,
            • vypracovanie testu v danom časovom limite,
            • synchronizácia hľadania riešení úloh a zapisovania výsledkov/odpovedí do odpoveďového hárku.

            Už vieme, že niektorí žiaci podali skvelý výkon a niektorí musia intenzívne pracovať na zlepšení svojich vedomostí, no počkáme na oficiálne výsledky, ktoré EXAM testing vždy zverejní približne o mesiac po testovaní. Tento školský rok by to malo byť 7.12.2023.

            PK MAT a PK SJL

        • Piráti krásy
          • Piráti krásy

          • V pondelok 06. 11. 2023 sa v priestoroch Spišského kultúrneho centra          a knižnice konalo oblastné kolo recitačnej súťaže Piráti krásy.            Tohtoročnou témou bola myšlienka F. M. Dostojevského - "Krása spasí svet." Recitovalo sa v dvoch kategóriách, ZŠ a SŠ poézia a próza. Našu školu reprezentovala Krístínka Hanesová z 8.C v poézii a získala 1. miesto. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na diecéznom kole.                Mgr. I. Hovancová

             

          • Halloween na hodinách angličtiny

          • Predprázdninový čas sa na hodinách angličtiny niesol pod rúškom keltského sviatku Halloween, ktorý je pomenovaním pre predvečer významného sviatku Samhain - koniec žatvy a začiatok „tmavej časti roka“.
            Ďakujeme žiakom za skvelé hodiny plné kreativity a tvorivosti, ktoré si zaslúžili našu pochvalu.

            Prikladáme pár fotiek z hodín.  

            PK ANJ                             

        • 16. ročník OSJL
          • 16. ročník OSJL

          • V 2. polovici októbra sa uskutočnil v našej škole už 16. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Písomný test sa realizoval celoštátne online formou 17. 10. 2023. Transformácia textu a ústna časť už prebehla v škole, a to 23. 10. 2023. Výkony súťažiacich, ktorí absolvovali obidve časti (písomnú i ústnu), hodnotila trojčlenná porota.

            Po sčítaní bodov boli výsledky nasledovné:

            1.miesto: M. Babčáková – 9. c,

            2.miesto: L. Pavligová – 9. c,

            3. miesto: L. M. Fajčíková – 9. c,

            4. miesto: A. Troppová – 9. c,

            5. miesto: B. Džadoňová – 8. c.

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za zapojenie sa do súťaže, piatim úspešným blahoželáme a víťazke školského kola OSJL prajeme v okresnom kole veľa šťastia a úspechov!

             

            PK SJL

          • Škultétyho rečňovanky  

          • Petra Kubíková, žiačka 8. ročníka, sa zúčastnila 32. ročníka celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe žiakov základných a študentov stredných škôl v SR „Škultétyho rečňovanky“. Poslaním súťaže je napomáhať a rozvíjať talent a samostatnú tvorivosť mládeže základných a stredných škôl všetkých typov a propagovať veľkokrtíšsky región v celoštátnom meradle. Zameranie súťaže bolo tematicky voľné, neohraničené.

            Súťažilo sa v kategóriách:

            I. kategória mladší žiaci - poézia a próza

            II. kategória starší žiaci - poézia a próza

            III. kategória študenti stredných škôl - poézia a próza    

             

            Literárna tvorba našej žiačky bola ocenená odbornou porotou. Petra Kubíková získala Cenu Slovenského literárneho centra (II. veková kategória poézia).

            Ďakujeme za účasť v celoslovenskej súťaži, autorke blahoželáme a prajeme veľa úspechov v štúdiu i v literárnej tvorbe. 

                                                                                                                                                                                   PK SJL