• GEOLINO pri pyramídach...
          • GEOLINO pri pyramídach...

          • Konečne sneh! Nejlepší čas vyraziť k pyramídam! Takto žiaci z geo-krúžku stavali svoje vlastné-snehové. .. Nevydržia síce tak dlho ako tie v Egypte, ale zábavu im to nemohlo pokaziť. Pokus o sfingu bol, ale celkom nevyšiel. Sfinga vyzerá tak trochu ako kríženec leva a orangutana, (alebo ako masážne kreslo?), ale ruku na srdce, ani tá v Gíze už nevyzerá najlepšie....

            viac na: http://zsfiskk.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=531

        • Muzikál deťom
          • Muzikál deťom

          • Do galérie Muzikál deťom boli pridané fotografie.

            Nie je nič lepšie ako zažiť muzikál v krásnom prostredí  SND v Košiciach prípadne v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Aj tento rok v mesiaci december si  žiaci 5. a 6. ročníka mohli vychutnať  hudobnú rozprávku Popoluška a žiaci 7. a 9. ročníka muzikál Móric Beňovský v pravej divadelnej atmosfére. Tešíme sa na tie ďalšie. Zimová :-))

        • Vianočné koledovanie
          • Vianočné koledovanie

          • Do galérie Vianočné koledovanie boli pridané fotografie.

            Krásnou tradíciou školy je ranné vianočné koledovanie, ktoré prebieha vždy posledný deň pred Vianočnými prázdninami pre žiakov, učiteľov a zamestnancov našej školy. Som rada, že aj v tomto roku sa koledy niesli celou školou. Za celý krúžok Muzikus Vám vinšujeme šťastie, zdravie, pokoj svätý, .....  Nech sa takto zídeme a radujeme aj ďalší rok. Za všetkých S. Zimová :-)))

             

             

        • Vianoce so strýkom Bonifácom
          • Vianoce so strýkom Bonifácom

          • Do galérie Vianoce so strýkom Bonifácom boli pridané fotografie.

            Ani si neviete predstaviť tú radosť detí, že sa nám to podarilo! Aj tento rok sme predstavili našim rodičom, známym, deťom, priateľom školy...... vianočnú hru pod názvom Vianoce so strýkom Bonifácom. Ďakujem celému pedagogickému teamu za veľkú prácu a deťom za príbeh, ktorý nás potešil a pripomenul, že slávenie Vianoc je o narodení malého Ježiška, ale aj o "veľko-malých" skutkoch a pomoci druhým. Zimová    

                                                                                                

        • Kampaň "Červené stužky"
          • Kampaň "Červené stužky"

          • Tradíciou našej školy je aj každoročné zapojenie sa do  KAMPANE "ČERVENÉ STUŽKY" , ktorá vyvrcholila    1. decembra Medzinárodným dňom boja proti AIDS.

            Žiaci boli o danej problematike informovaní v rámci besied počas hodín biológie, občianskej náuky, náboženskej výchovy, etickej výchovy a triednických hodín.

            Danej problematike sme v priestoroch školy venovali  nástenku, v jednotlivých triedach mali deti na decembrových nástenkách k dispozícii propagačné materiály kampane.

            Po premietnutí filmov „Anjeli“ a „Príbehy anjelov“  žiaci 5. až 9 . ročníka písali vlastné návrhy na riešenie boja proti HIV / AIDS na Slovensku, v Európe a vo svete

             V rámci besedy s vyučujúcimi sa vyjadrovali k danej téme, opisovali  pocity a myšlienky, ktoré v nich filmy vyvolali. V 5. a 6. ročníku dostali za úlohu napísať krátku úvahu o tom, čo im film povedal.

             Žiaci  sa zapojili tvorbou a nosením červených stužiek,  ktoré si  vlastnoručne vyrábali a rozdávali aj mladším spolužiakom a učiteľom, postarali sa tak o propagáciu posolstva kampane.  

            Od septembra v rámci krúžku "Mladý záchranár" žiaci nacvičovali postupy prvej predlekárskej pomoci pod vedením pracovníka záchrannej služby.  

            V 9. ročníku bol premietnutý film „Zabudnuté deti“ poskytnutý spoločnosťou UNICEF spolu s besedou s dôrazom na nevyhnutnosť systematickej starostlivosti o najmenších.

            V mesiaci november sa v 7. 8. a 9. uskutočnili ročníku besedy s odborníkmi o danej problematike.

            Dievčatá  7. ročníka absolvovali veľmi podnetnú besedu s gynekologičkou o základných fyziologických zmenách v rámci puberty, vplyve stravovacích návykov a pohlavne prenosných chorôb na reprodukčné zdravie.

            Chlapci  7. ročníka sa zúčastnili prednášky „ Na štarte k mužnosti“, zameranej na anatómiu, pohlavné orgány, hormóny, pubertu, vzťahy, dozrievanie po stránke psychickej a sociálnej, vhodnú životosprávu a správne hygienické návyky.

            Pre dievčatá v 9. ročníku sa uskutočnila prednáška na tému „Žena ako symbol života“ z „Cyklu prednášok o reprodukčnom zdraví“ z ponuky PM promotion s. r. o. pod vedením pani lektorky.

            Triedy  8.c a 8.d sa zúčastnili besedy na tému „Prevencia AIDS a HIV“ pod vedením dobrovoľníkov Slovenského červeného kríža.

            Žiaci z 8.a a 8. b besedovali s  pneumo-ftizeologičkou na tému „Fajčenie a zdravie“, dozvedeli sa množstvo informácií o chorobách dýchacej, tráviacej a rozmnožovacej sústavy iniciovaných fajčením.

            V 9. ročníku bol žiakom predstavený film „Mne sa to stať nemôže!“ spolu s prednáškou o hrozbách obchodovania s ľuďmi. Spolu so žiakmi sme diskutovali o výhodách a nevýhodách práce a štúdiá v zahraničí. Vedieť si zistiť všetky potrebné náležitosti a preveriť si prípadne agentúry alebo inzeráty. Zapamätať si číslo na linku pomoci v prípade nebezpečenstva a ohrozenia.

            Všetkým zúčastneným a prednášajúcim patrí veľká vďaka a pochvala za ich snahu a ochotu aj takýmto symbolickým spôsobom bojovať s touto zákernou chorobou, ktorá sa týka nás všetkých.

            rozhovor o Misii sv.Jána v JAR so sr. Františkou, ktorú poznáme z filmov "ANJELI" a "PRÍBEHY ANJELOV" - o chorých na HIV/AIDS:    http://www.youtube.com/watch?v=iIfOEhPnmHk

            viac informácii: www.cervenestuzky.sk

                                                                                                                                                        Mgr. Kristína Sláviková

                                                                                                                                                       koordinátorka kampane

          • PYTAGORIÁDA - III.a IV. ročník

          • Dňa 10.12.2013 sa konalo školské kolo Pytagoriády v kategórii III.a IV. ročník. Spolu sa zúčastnilo 52 súťažiacich. V treťom ročníku bolo úspešných 8 žiakov: Alex Štefaňák z III.A, Katarína Horná, Alexandra Hrčová z III.B, Timotej Soják, Lucia Horanská, Svetlana Václavová, Martin Černický, Michaela Zastková z III.C. Medzi úspešných štvrtákov sa prebojovalo tiež 8 žiakov: Miriam Vengliková, Sandra Sosková, Timotej Brutovský, Andrea Danielčáková, Ema Hetešová, Marcus Mrázik, Dominic Balysz, Diana Svocáková zo IV.C. Blahoželáme!!!

            Mgr.I.Šterbáková

        • Volejbal dvojíc
          • Volejbal dvojíc

          •   Volejbal  dvojíc... Začiatkom decembra sa naše žiačky – Radka Horanská, Vivien Cihánová, Kristína Kroková, Diana Bartová, Martina Birčáková , Táňa Gajdušková - zúčastnili vydarenej akcie pod záštitou OZ „Zober loptu nie drogy“. Súťažilo sa vo volejbale dvojíc. Kežmarské školy mali silnú konkurenciu v dievčatách zo Spišskej Novej Vsi i Popradu. Na zmenšených  ihriskách prebiehali veľmi pekné výmeny . Každá hráčka / i učiteľ /dostala tričko s nápisom a škola obdržala volejbalovú loptu. Tešíme sa na budúcu akciu.  Cermanová Inge.

          • Tvorivé dielne na hrade 4. ročník

          • Žiaci štvrtého ročníka sa  zúčastnili na Kežmarskom hrade podujatia tvorivých dielní spojených s prezentáciou a prednáškou o vianočných zvykoch na Slovensku a Spiši. S veľkým nadšením úspešne zhotovovali rôzne nápadité vianočné ozdoby.  Zároveň si pripomenuli  význam vianoc a darčekov. Ich výrobky budú použité na výzdobu vianočných stromčekov v meste. Ďakujeme za kreatívne nápady realizátorkam tohto podujatia.

            Text: Mgr. Gancarčíková K.

            Foto: Mgr. Gancarčíková K., Mgr. Šterbáková I.

          • Návšteva mestskej knižnice 4. ročník

          •  

                 Dňa 4. decembra 2013 sa naši štvrtáci zúčastnili vyučovacej hodiny v mestskej knižnici.

             Na vyučovacích hodinách literatúry sme sa zoznámili s bájkarmi Ezopom, Krylovom a La Fontainom. Pani knihovníčky nám porozprávali zaujímavosti o týchto bájkaroch, čítali sme bájky, zapojili sa do súťaže, kreslili ilustrácie. V závere si žiaci vypožičali knihy a poďakovali sa za zaujímavú vyučovaciu hodinu.

             Text: Mgr. Vojtičková Ľ.

            Foto: Mgr. Šterbáková I., Mgr. Gancarčíková K.                                                                                                            

                                                                                                                         

          • Európsky týždeň boja proti drogám - I. stupeň

          • V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám si žiaci prvého stupňa spolu s pani učiteľkami pripravili pestrú paletu aktivít. Do školskej tašky si namiesto sladkostí pribalili ovocie, zeleninu, jogurty aj syry. Vlastnými rukami  si pripravili zdravú desiatu. Ani na hodinách telesnej výchovy nazaháľali a poriadne sa zapotili. Mladší súťažili v netradičných športových disciplínach, starší si zmerali sily vo vybíjanej.Turnaj o putovný pohár vo vybíjanej medzi III. a IV. ročníkom vyhrala IV.C trieda. Ako každý rok sa do hier zapojili  aj rodičia, či starí rodičia. Za svoje výkony boli odmenení všetci – dobrým pocitom, vitamínmi aj smotanovo- vanilkovou maškrtou, za ktorú ďakujeme Mliekarni TAMI Kežmarok. O ROK DOVIDENIA !!!

            Text a foto: Mgr. I. Šterbáková

          • Beseda s dopravným policajtom p. Šteczom

          • Dňa 15. októbra 2013, žiaci 4. A triedy si pozvali medzi seba dopravného poručíka p. Štecza, aby sa dozvedeli viac o jeho práci. Dozvedeli sa, čo je náplňou jeho práce. Videli aké pomôcky používa pri svojom výkone, aj si ich vyskúšali. Porozprávali si o pravidlách cestnej premávky a povinnostiach chodcov i cyklistov. Na záver boli za aktivitu odmenení reflexným pásikom, ktorý ich má chrániť na cestách. Ďakujeme p. Šteczovi a určite sa s ním ešte stretneme na dopravnom ihrisku, aby sme si v praxi vyskúšali naše zručnosti učastníkov v doprave.

            Text a foto: Mgr. Gancarčíková K.

          • Exkurzia v planetáriu v Prešove

          • Dňa 11.10.2013 sa štvrtáci z našej školy zúčastnili exkurzie do planetária v Prešove. Cestou sme obdivovali spoza okien autobusu pestro sfarbené stromy a pospevovali veselé pesničky. V kinosále planetária nám premietli film o slnečnej sústave a pomocou zvláštneho zariadenia nám pán lektor predviedol ako sa Zem otáča okolo Slnka a Mesic okolo našej Zeme. Videli sme ako planéty putujú okolo Slnka a že Pluto patrí medzi trpasličie planéty. Potom sme sa presunuli do samotného planetária. Videli sme rôzne súhvezdia, ako putuje slnko po oblohe v lete a v zime. Šťastlivo sme sa vrátili domov plný zážitkov a nových vedomostí.

                                                                                                          Monika Veštúrová, žiačka 4. B triedy

        • GEOLINO na náučnej vychádzke v Poprade
          • GEOLINO na náučnej vychádzke v Poprade

          • V sobotu 12. októbra sme my, žiaci z geografického krúžku GEOLINO, vyrazili do Popradu, kde sme si najprv pozreli výstavu skamenelín, hornín a minerálov a potom sme navštívili Podtatranské múzeum. Na výstave sme videli rôzne horniny zo Slovenska aj zo sveta, pestré poklady, ktoré „rastú“ v zemi. V Podtatranskom múzeu sme sa veľa dozvedeli o senzačnom objave kniežacej hrobky v Matejovciach z roku 2006. Po šiestich rokoch výskumov, záchranných a konzervačných prác našich a nemeckých archeológov sa časť unikátnych nálezov dostala do nášho múzea. Germánske knieža z prelomu  4. a 5. storočia n.l. prehovorilo, aj keď už jeho súčasníci hrobku vylúpili a odniesli z nej takmer všetko zlato, striebro a vzácne kovy. Ale práve zlodeji zachránili hrobku pre nás! Vďaka tomu, že do hrobky urobili dieru a natieklo do nej blato a voda, sa nám zachovali anorganické látky ( drevo, koža, kosti, látka...). Podľa 80tich zachovaných kostí nemeckí archeológovia zistili, že išlo o muža, ktorý mal asi 172 cm a zomrel asi vo veku 24 rokov. Bol ......Celý príbeh Vám však nepovieme. Ak sa ho chcete dozvedieť, navštívte Podtatranské múzeum. A my sa už tešíme na ďalšiu vychádzku!

            Petra Barnášová, 6.C

            Do galérie GEOLINO na náučnej vychádzke v PP boli pridané fotografie.

        • CYKLISTICKÉ  PRETEKY
          • CYKLISTICKÉ PRETEKY

          • Dňa 27. 09. 2013 sa žiaci IV. ročníka zúčastnili cyklistického okruhu mestom Kežmarok. Povinnou výbavou bola prilba a vlastný bicykel. Pretekári vyštartovali z nádvoria hradu, prešli ulicami mesta pod dozorom polície a cielili do CVČ.Tam účastníci pretekov dostali malé občerstvenie a veľký potlesk od divákov.

            Foto a text: Mgr. I.Šterbáková

          • Cechovanie prvákov

          •  

                  Dňa 26. 09. 2013 sa žiaci prvého ročníka zúčastnili privítania do CECHU PRVÁKOV MESTA, ktoré pre ne pripravilo CVČ v Kežmarku. Okrem zážitkov z bohatého kultúrneho programu si žiaci odniesli aj DIPLOM a sladkú odmenu.

            Mgr. J. Hajovská

        • Chemická exkurzia
          • Chemická exkurzia

          • Žiaci 9.C sa 9. júna zúčastnili exkurzie v čističke odpadových vôd Poprad Matejovce. Prvá časť pozostávala z prednášky, ktorá vysvetľuje princip čistenia odpadovej vody. V druhej časti si žiaci pozreli chemické laboratóriá a dispečing. Posledná časť bola spojená s prehliadkou areálu. Svojou vybavenosťou patria na Slovensku medzi najlepšie vybavené  čištičky odpadových vôd.

            PaedDr. Gáborčíková